De eerste keer: mijn boek in het wild

Boek in de boekhandelNaarmate je ouder wordt, maak je steeds minder ‘eerste keren’ mee. Ik woon al in mijn tweede koophuis, heb al een paar keer een auto gekocht en vliegreizen naar New York hebben geen geheimen meer voor me. Op zakelijk gebied lijken er juist meer eerste keren te komen met de jaren. Zoals rondom mijn boek.

Vorig jaar is mijn eerste boek uitgekomen: Makkelijke gerechten uit de Airfryer. Een kookboek met simpele maar smakelijke recepten voor de Airfryer; een apparaat dat een kruising is tussen een heteluchtfriteuse, een oven en een barbecue. Er was nog geen kookboek voor in Nederland en nog steeds is er geen concurrentie. Inmiddels zijn er meer dan 4500 exemplaren verkocht, een mooi aantal voor een onbekende auteur (ik) van een kleine uitgeverij (Boekscout) voor een niche-apparaat.

Sneeuwbal

Een sneeuwbaleffect wil ik het niet noemen, maar sinds de verschijning van het boek is het aantal eerste keren ineens wel heel hard gegaan. De eerste keer een demonstratie geven, in kookboekenwinkel 63 Graden in Tilburg. De eerste keer spreken op een beurs, de Nationale Gezondheidsbeurs in Utrecht. Een mijlpaal voor iemand als ik, met licht traumatische podiumherinneringen uit de puberteit. De eerste keer met het boekje op tv. Althans, het boekje dan, ik niet. Tijdens Miljoenenjacht op RTL 4 zagen 2,5 miljoen kijkers hoe 500 publieksleden mijn boek cadeau kregen.

Boek in het wild

Je zou zeggen, het went wel. Al die nieuwe dingen. Om op je 38e, na 16 jaar ervaring als zzp’er, nog nieuwe zaken mee te maken, dat verveelt toch gauw? Nee hoor. Gisteren was ik in Utrecht voor een afspraak. Ik vind het fijn om dan een uurtje eerder te gaan, gewoon lekker rondlopen in de binnenstad. Dan wip ik graag even langs bij boekhandel Broese, aan de gracht. Mooie zaak. Ik was op mijn gemakje kookboeken aan het bekijken en had er al eentje uitgezocht om te kopen. Wat zag ik daar ineens? Mijn eigen boekje, tussen de andere kookboeken.

On demand

Wat daar zo raar aan is? Makkelijke gerechten uit de Airfryer is een uitgave via printing on demand. Wie een boek bestelt, krijgt er eentje vers van de drukker. Boekhandels kunnen het boek wel bestellen, maar dan moeten ze de kosten vooraf betalen. Pas als de klanten een boek kopen, krijgen ze hun investering terug. Het boek is dus vooral via internet te koop (en bij kookboekenwinkel 63 Graden). Het was de eerste keer dat ik het boekje zo ‘in het wild’ zag liggen.

Beetje gek

Ik verschoof de stapel wat, zodat de boeken weer keurig lagen. Verderop stond een boek rechtop tegen een steuntje. Zou ik dat pakken en bij mijn boek zetten? Nee, toch maar niet – dat is een beetje gek. Bij het afrekenen van mijn aankoop stond ik weer te twijfelen. Zou ik aan die verkoper vertellen wie ik ben en of ze het leuk vonden als ik zou signeren? Ja, nee, ja, nee, ja. Ze vonden het leuk. Kan er een sticker op: auteurseditie. Mijn eerste keer….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *