Een gemiddelde werkdag

werkdagHoe mijn werkdag eruitziet? Een algemene dooddoener is: elke dag anders. Maar zo is het wel. Van start tot einde… een en al afwisseling.

Ik slaap uit tot een uur of elf, afhankelijk van hoe laat ik erin lag na een hip feestje de avond ervoor. Dan lees ik eens op mijn gemak een krantje, ga een rondje wandelen en denken aan de dag die komen gaat. Vroeg in de middag klap ik de laptop open, beantwoord drie mails van klanten die simpele klussen voor heel veel geld willen laten doen, en gebruik ik de middag voor een lunch buiten de deur ‘om inspiratie op te doen’ voor mijn blog www.eetnieuws.nl. Lekker eten op kosten van mijn bedrijf. De rest van de middag lig ik met een drankje (inspiratie, weet je wel) op de bank te Netflixen, als vrouw in de media moet je immers wel op de hoogte blijven van alle nieuwe ontwikkelingen. Voilà, weer een dag voorbij.

Luizenleventje

Natuurlijk is dit verzonnen, mijn werkdagen zien er helemaal niet zo uit. Maar je dacht vast even: zo hé, die heeft een luizenleventje. Logisch dat er zo veel zzp’ers zijn. Allemaal semi-werklozen die voor belastingvoordeel een eigen bedrijf hebben. Geef toe: veel mensen denken dat thuiswerkende zzp’ers niet zo veel uitvoeren op een dag. ’s Morgens vroeg naar kantoor gaan en daar de hele dag blijven tot je weer weg mag – dat is pas werken.

Doen wat je wilt

Ik heb 16 jaar geleden bewust gekozen voor een bestaan als freelancer, met een eigen bedrijf. Werken vanuit thuis past goed bij me, ik kan precies doen wat ik zelf wil (binnen de deadlines die ik mezelf stel in overleg met mijn opdrachtgevers). De hele dag achter de computer zitten, natuurlijk doe ik dat ook. Alleen kan ik tussendoor even weg, naar de supermarkt, de kapper, de wasmachine, de tuin of wat dan ook. Even bij de pc vandaan, de frisse lucht in en mijn hoofd leegmaken. En boodschappen doen, dat vind ik leuk.

Op kantoor

Tot voor kort werkte ik 1-2 dagen per week op de redactie van een persbureau. Dat ging op basis van een rooster, met 8,5 uur aanwezigheid waarvan 8 uur betaald. En 2,5 tot 3 uur reistijd. Ik vond het er leuk en gezellig, en deed mijn werk daar prima. Wat ik wel lastig vond was het continue binnen zitten, even weglopen naar buiten was alleen voor tijdens de lunch. Het was goed voor mij, lekker met andere mensen in een team werken. Maar wat beter voor me is, is zelf bepalen hoe mijn werkdag eruitziet. Qua tijden en workflow dan.

Druk of rustig: mijn werkdag

Net als elke zzp’er heb ik drukke en rustige perioden en weet ik van tevoren niet wanneer die zich aandienen. Op rustige dagen kan ik inderdaad uitslapen, zelfs als mijn man al uren de deur uit is, en op mijn gemakje mails beantwoorden, teksten schrijven en nakijken, bloggen, inspiratie opdoen via internet en facebooken. Op drukke dagen zet ik de wekker en zit ik één minuut later in mijn nachtkleding achter de pc. Niemand die het ziet. Douchen en omkleden, dat gebeurt in de loop van de ochtend. Ik pauzeer ook geregeld, maar wel ‘op de klok’. Twee uur werken, kwartier pauze. Facebook uit en WhatsApp op de pc, dat scheelt weer. Aan het einde van de dag zit mijn hoofd vol met alles, en kan ik in de avond nog door.

Werkloos?

Mijn oude buurman kwam een keer vragen: Saskia, ben jij soms werkloos , dat je altijd thuis bent? Nee, dacht ik: ik heb de beste baan van iedereen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *