Is dit het einde van de wereld?

ElectriciteitToen de babyfoon ging piepen omdat hij geen verbinding kon maken met de moederunit op Hugo’s slaapkamer, ging ik poolshoogte nemen. Het lichtje brandde inderdaad niet, en de stekker zat wel in het stopcontact. Het licht op de overloop ging niet aan.

Kwart over acht. Ik liep naar de meterkast om te kijken of alle schakelaars nog goed stonden. Jawel, geen stoppen doorgeslagen. Op de buurt-app informeerde ik of de buren wel stroom hadden. Nee, alles lag plat bij iedereen. Daarna werd ook de buurt-app stil. Niemand had wifi, iedereen op mobiel internet – dat kennelijk meteen was bezweken onder de drukte.

Wat doe je dan? Het was donker in huis en de baby had honger. Internet deed het niet, de televisie en onze streaming muziek ook niet. De wasmachine was stilgevallen. In de vriezer liggen 75 porties moedermelk. Als die maar niet zouden ontdooien. Gelukkig is het zomer dus niet koud. Maar douchen wordt hem ook even niet zonder warm water.

Alleen op de wereld

Met een bons landde het inzicht dat we zonder elektriciteit helemaal nergens zijn. Ik zag meteen taferelen uit The Walking Dead voor me. Wat als de stroom heel lang uit zou blijven? Hoe moet ik mijn man dan bereiken, en mijn familie. Het eten in de koelkast blijft zonder koeling ook niet lang goed. Gelukkig nog wel stromend water. Zou iemand al weten wat er aan de hand is?

Af en toe druppelen er berichten binnen via WhatsApp, alsof ze door een kiertje in de deur binnenglippen. Enorme stroomstoring in het zuiden, 100.000 huishoudens zonder stroom. De winkel zal ook wel niet open zijn. Dan de baby maar op bed leggen. En wat ga ik zelf doen? iPhone nog maar 45 procent batterijduur. Dat gaat wel snel. Heb ik ergens nog een powerpack? Straks maar eens zoeken. Wat lezen dan? Ohja, alle nieuwe boeken staan op de tablet. Die nog maar halfvol is. Die moet ik sparen, wie weet wanneer ik hem nodig heb.

Wekkerradio

Dommelen op bed met de baby. Hoe heerlijk dat hij er niks van meekrijgt. Hoe deden we dat vroeger, toen de stroom geregeld uitviel? Meestal ’s nachts, en dat merkte je aan je wekkerradio die rood knipperde en de tijd aangaf die was verstreken sinds de storing voorbij was.

Tien over negen. De wasmachine springt weer aan, en wat later doet het internet het ook weer. Contact met de buitenwereld! Wat zijn we afhankelijk van elektriciteit. Ik ga vanmiddag maar wat kaarsen kopen. En een radio op batterijen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *